История

Нов кръст бе осветен в местността Види Бог само на 400 метра от Мърчаевския Манастир

Освещаването на Види БогКръстът се вижда от Мърчаено, тъй като е на високо място на възвишението близо до пътя от Драгичево към язовир Студена, където преди време се намираше изкуствената крепост-декор за нуждите на кино продукциите и е висок пет метра.

Жители на село Драгичево са инициаторите за поставянето на кръст на там през 2009 година. Поставен е наново там миналия месец, след като навръх Богоявление тази година предишният кръст е бил откраднат за скрап.

В събота в деня ня Св. Св. Константин и Елена бе осветен новия кръст. Денят не е избран случайно, защото е свързан със светците изнамерили Светият кръст, на който Исус Христос е бил разпънат преди 2000 години.

Името на местността Види Бог също има своята загадъчност.

За да разберете подробности и разгледате снимки на събитието и на кръста Види Бог прочетете цялата статия в сайта на Драгичево.

Изследовател на "Илиада" разкрива загадката за произхода на морените

Морена-пирамидаМоже ли тук на Витоша да се намира едно от чудесата на света? Какво е общото между морените и движението на слънцето?

Морените по река Рударщица реализират чудно слънчево отразяване в дните на слънцестоене и равноденствие

Не случайно съобщаваме за това откритие непосредствено след Коледа или дните на зимното слънцестоене. Всяка година на 22 декември слънцето достига най-ниската си траектория спрямо южния хоризонт, стои на това ниво в продължение на три дни и след това започва да се "въздига". В днешно време и децата в първи клас вече знаят, че не слънцето се върти около земята, а тя около него, но едва ли всички ние сме достатъчно наясно колко

Духовна радост в с.Мърчаево

Вчера,в деня на св.Йоан Рилски Чудотворец,след празничната Св.Литургия,отслужена от Негово благоговейнство свещеник Илия Илиев,бе монтирана над храма реставрираната икона на св.Георги Победоносец.Храмовата икона,простреляна през атеистичния режим бе възстановена с щедрото спомощество

Манастир Св. Троица

Манастир Света Троица

Манастирът „Св. Троица” се намира извън селото, на юг след микро язовира близо до пътя, свързвъщ Рударци и Драгичево. Не е голям и известен, и не е посещаван от много хора, но е много красив и в него се съхраняват много красиви копия и оригинали на известни икони.

Той е постоянно действащ девически манастир към Софийската епархия и се състои от три сгради - църквата (параклис) „Успение на  свети Иван Рилски ”, с прилежащите към нея спални помещения, църквата „Света Троица” и сграда, пригодена за столова.

В църквата „ Света Троица ” има изключително красив иконостас дело на

Местният Темелко Гьорев и Дъновистка история за прераждане

Къщата на Темелко ГьоревХазяинът на Петър Дънов, по време на пребиваването му в Мърчаево, Темелко Гьорев е разказал история, според която неговият син се е преродил във внука му. В този разказ се споменават истински хора и случки от техния живот. Събитията се развиват преди десетки години и едва ли Мърчаевци си спомнят за тези хора, но това е част от историята на селото. По-долу описаната случка звучи като легенда, защото описва свръхестествени събития. Самото учение на Дънов е изпълнено с чудеса и свръхестественост. На самият учител често са били приписвани свръхестествени способности. Освен прераждането, внукът се родил точно в часа на 9 септември, когато комунистите са взели

Музеят на Петър Дънов "Изворът на доброто" се намира в Мърчаево

Петър ДъновСело Мърчаево е единственото в близост до София, където има последователи на движението "Бялото братство". Това си има своето историческо обяснение. На 14 ноември 1943 година съюзническата авиация започва бомбардировки над София. На 11 януари 1944 година "Бялото братство" на Пертър Дънов се евакуира в село Мърчаево. Учителя се настанява в дома на своя ученик Темелко Гьорев Темелков. Днес тя е превърната в музей на Дънов, където всичко се пази така, както го е оставил Учителя. Това е неговият единствен музей. Адресът  на къщата е

Канят на храмов празник в Кладнишкия манастир

Смята се, че манастирът е бил в състава на т. нар. Софийска Света гора. През Средновековието над светата обител се издигала крепост. Манастирът бил свързан с крепостта. През турското робство на няколко пъти е опустошаван, разграбван и запустял. Последното му възобновяване било през 1841 г. Тогава е изградена и малката еднокорабна църква със средства на боголюбивият родолюбец от село Мърчаево Спас Бурнов. Според преданието по-късно той бил посечен в нея от турците. Над входа има надпис: „Создася церква храм св.обител Святому Николаю в лето 1841, отца игумена Анания, устабаши Боне и Михалко". Върху оригиналната храмова икона намираща се над входа на храма има подпис на Самоковеца Коста Геров Антикаров, който по това време бил учител в близкото село Попово. Приема се за възможно иконите от иконостаса на Кладнишкия манастир да са дело на Никола Образописов, който правил иконостас на храм в Попово.

Ето и цялата статията от

Subscribe to RSS - История