Забележителности

Нов кръст бе осветен в местността Види Бог само на 400 метра от Мърчаевския Манастир

Освещаването на Види БогКръстът се вижда от Мърчаено, тъй като е на високо място на възвишението близо до пътя от Драгичево към язовир Студена, където преди време се намираше изкуствената крепост-декор за нуждите на кино продукциите и е висок пет метра.

Жители на село Драгичево са инициаторите за поставянето на кръст на там през 2009 година. Поставен е наново там миналия месец, след като навръх Богоявление тази година предишният кръст е бил откраднат за скрап.

В събота в деня ня Св. Св. Константин и Елена бе осветен новия кръст. Денят не е избран случайно, защото е свързан със светците изнамерили Светият кръст, на който Исус Христос е бил разпънат преди 2000 години.

Името на местността Види Бог също има своята загадъчност.

За да разберете подробности и разгледате снимки на събитието и на кръста Види Бог прочетете цялата статия в сайта на Драгичево.

НОВ КАМБАНЕН ЗВЪН ВЪЗВЕСТИ НАЧАЛОТО НА ВЪЗКРЕСНИТЕ ПРАЗНИЦИ В С. МЪРЧАЕВО

Днес на Велика сряда, след освещаване беше закачена новата камбана на храм„св.Георги „ в с. Мърчаево. Чрез дарителската Великопостна акция, бяха закупени нова 60-килограмова камбана, църковни полилеи, кандила, панахидник, завеса за Царските двери, панахидник и дървен материал с който се подновиха пейките в църковния двор.

Бог да благослови всички дарители!

Къщата на Мис България до Мърчаевския манастир бе показана по Нова Телевизия

Мис България по Нова ТелевизияНямаше как след гостуването на Мис Плеймейт в Рударци в края на миналата година, да не се "разпише" и друга засукана мацка, свързана с района. Това стана вчера на Антонов ден, на именния ден на Мис България 2009 Антония Петрова, която от година живее в последната къща на Драгичево по пътя за Рударци. Всички местни са я виждали и коментирали, тъй като тя има своите впечатлителни характеристики.

Празничния повод бе използван от водещата на предаването "На кафе" - Гала, която изпрати биг-брадърката Зейнеб в качеството й на репортер да гостува и огледа къщата. На имен ден не се кани. Така дълго пазената от хорските очи къща най-после бе видяна от широката аудитория. Подробно за представянето на къщата и видео от предаването прочетете ТУК.

Заслон "Каменоделец"

Заслон "Каменоделец" е построен в близост до старата кариера която се намира между Мърчаево и Рударци, и е едно чудесно място за отдих и барбекю както през лятото така и през зимата.Заслона е оборудван със голяма маса,печка и прибори за готвене,може да се приготвя скара както отвън така и вътре.Мястото е с много красива гледка и е много приятно.От нас се иска само да го оставяме

Изследовател на "Илиада" разкрива загадката за произхода на морените

Морена-пирамидаМоже ли тук на Витоша да се намира едно от чудесата на света? Какво е общото между морените и движението на слънцето?

Морените по река Рударщица реализират чудно слънчево отразяване в дните на слънцестоене и равноденствие

Не случайно съобщаваме за това откритие непосредствено след Коледа или дните на зимното слънцестоене. Всяка година на 22 декември слънцето достига най-ниската си траектория спрямо южния хоризонт, стои на това ниво в продължение на три дни и след това започва да се "въздига". В днешно време и децата в първи клас вече знаят, че не слънцето се върти около земята, а тя около него, но едва ли всички ние сме достатъчно наясно колко

Духовна радост в с.Мърчаево

Вчера,в деня на св.Йоан Рилски Чудотворец,след празничната Св.Литургия,отслужена от Негово благоговейнство свещеник Илия Илиев,бе монтирана над храма реставрираната икона на св.Георги Победоносец.Храмовата икона,простреляна през атеистичния режим бе възстановена с щедрото спомощество

Манастир Св. Троица

Манастир Света Троица

Манастирът „Св. Троица” се намира извън селото, на юг след микро язовира близо до пътя, свързвъщ Рударци и Драгичево. Не е голям и известен, и не е посещаван от много хора, но е много красив и в него се съхраняват много красиви копия и оригинали на известни икони.

Той е постоянно действащ девически манастир към Софийската епархия и се състои от три сгради - църквата (параклис) „Успение на  свети Иван Рилски ”, с прилежащите към нея спални помещения, църквата „Света Троица” и сграда, пригодена за столова.

В църквата „ Света Троица ” има изключително красив иконостас дело на

Музеят на Петър Дънов "Изворът на доброто" се намира в Мърчаево

Петър ДъновСело Мърчаево е единственото в близост до София, където има последователи на движението "Бялото братство". Това си има своето историческо обяснение. На 14 ноември 1943 година съюзническата авиация започва бомбардировки над София. На 11 януари 1944 година "Бялото братство" на Пертър Дънов се евакуира в село Мърчаево. Учителя се настанява в дома на своя ученик Темелко Гьорев Темелков. Днес тя е превърната в музей на Дънов, където всичко се пази така, както го е оставил Учителя. Това е неговият единствен музей. Адресът  на къщата е

Още снимки от Мърчаево и околностите

Снимки от различни места от и към Мърчаево. Направени са преди около месец.

Страници

Subscribe to RSS - Забележителности