Личности

7 атакуват кметския пост в Мърчаево

Седем кандидати са регистрирани от ЦИК за кметската надпревара в Мърчаево. Ето списъка с имената на партиите и коалициите, които издигат кандидатурите:

в. Телеграф: бизнесменът Роман Фердинандов от Мърчаево е основоположникът на идеята за обединение на четирите села

в-к Телеграф от 21 ноември 2014 г."Владая, Мърчаево, Кладница и Рударци са пред бунт, защото не могат да постигнат съгласие дали са „за" или „против" обединяването им в независима община.
Кметовете на селата са против. Някои от жителите обаче са на мнение, че обединението ще подобри условията за живот. „Немислимо е да се отделим от София, основните ни пари идват от там. Ние нямаме производство, няма как да съществуваме самостоятелно", каза пред „Телеграф" кметът на Владая Васко Стоянов.

Зараждане

Преди два месеца се заражда идеята за независима и самостоятелна община. Роман Фердинандов, жител на Мърчаево, отива при кметовете на другите три села и им предлага да направи инициативен комитет с идея да се обединят в една община. Наели адвокат, работещ за създаването й. Но тук се зараждат и проблемите. Мърчаево и

Къщата на Мис България до Мърчаевския манастир бе показана по Нова Телевизия

Мис България по Нова ТелевизияНямаше как след гостуването на Мис Плеймейт в Рударци в края на миналата година, да не се "разпише" и друга засукана мацка, свързана с района. Това стана вчера на Антонов ден, на именния ден на Мис България 2009 Антония Петрова, която от година живее в последната къща на Драгичево по пътя за Рударци. Всички местни са я виждали и коментирали, тъй като тя има своите впечатлителни характеристики.

Празничния повод бе използван от водещата на предаването "На кафе" - Гала, която изпрати биг-брадърката Зейнеб в качеството й на репортер да гостува и огледа къщата. На имен ден не се кани. Така дълго пазената от хорските очи къща най-после бе видяна от широката аудитория. Подробно за представянето на къщата и видео от предаването прочетете ТУК.

Момче от Драгичево стана Лице на годината в класация на BTV

BTV в Драгичево на връх Нова година

Телевизията посети за интервю Радко Котев, спечелил наградата "Лице на годината". Радко е решил Аполониевата задача. Направил го е за 2 години, а задачата е проблем от 2260 години. Задачата се използва при системитe за локализация като GPS.

Вижте повече в сайта на Драгичево ТУК

Изпълнение на Елена Радева от Мърчаево

Изпълнение на Елена Радева от Мърчаево на Витошки напеви 2010 в село Кладница! 

Местният Темелко Гьорев и Дъновистка история за прераждане

Къщата на Темелко ГьоревХазяинът на Петър Дънов, по време на пребиваването му в Мърчаево, Темелко Гьорев е разказал история, според която неговият син се е преродил във внука му. В този разказ се споменават истински хора и случки от техния живот. Събитията се развиват преди десетки години и едва ли Мърчаевци си спомнят за тези хора, но това е част от историята на селото. По-долу описаната случка звучи като легенда, защото описва свръхестествени събития. Самото учение на Дънов е изпълнено с чудеса и свръхестественост. На самият учител често са били приписвани свръхестествени способности. Освен прераждането, внукът се родил точно в часа на 9 септември, когато комунистите са взели

Во веки веков частица от чудодейните мощи на небесния покровител на града св. Иван Рилски вече ще се пази и в нашия храм

Изследователи и тълкуватели на житията на Иван Рилски твърдят, че има данни за неговото подвизаване в пещера в местността "Кървавото", близо до пернишкия манастир "Св. Пантелеймон", около манастира "Св. Никола" до село Кладница, в местността "Живата вода" край с. Боснек, в пещера в земенския край. През 1469г.

Subscribe to RSS - Личности