Хората в Мърчаево харесват идеята за нова община, но не и начина

Гласът на НародаДнес направихме няколко разговора със случайни минувачи, хора по спирките и магазинтие в Мърчаево с въпрос какво мислят за новото начинание за отделяне на Мърчаево, Владая, Рударци и Кладница в самостоятелна община. Както се случи при подобната обиколка в Драгичево, много от хората нямаха представа, че такъв проект се случва и по-скоро те задаваха въпроси, за да си изяснят за какво става въпрос, отколкото обратното. Но попаднахме и на много хора, които знаеха за начинанието. Разговор с група жители прерасна в един вид събрание, от което те единодушно се съгласиха, че идеята е много добра, обаче начина на осъществяване не им харесва. Ето някои изрази, които са много красноречиви в мислите на Мърчаевци:

"Много е добра идеята, но не са добри хората, които са се заели

с нея."

"Те не познават хората - какви са тези известни личности. Това трябва да се направи от някой, който ни познава и да дойде за разговаря с нас."

"Тези, които го организират, са сложили известни личности, за са се скрият истинските организатори. Ама те не знаят, че ние ги знаем кои са."

"Какви са тия бизнесмени дето го организират."

"Кушлев, той ги прави тези работи"

"Ако дойде тука Иван Нейков да говори с нас, хората веднага ще решат, че той има някаква далавера от тая работа. Докато, ако е някой от нашето тесто, ще е друго."

"Но идеята е добра. В нащето село нищо няма, много е западнало - един магазин като хората няма. Рударци е къде, къде по добре."

"Ако отпаднем от София, може да ни станат скъпи автобусите, но това не е чак толкова голям фактор. Само 30% се возят на автобусите."

"Ааа, не, поне 90% се возят на автобусите. И никой не плаща. Сите сме гратисчии."

"Абе ние сме като таш..ци - хем вършат работата, хем остават навън. - значи хем сме към София, хем сме някакво западнало село."

"Един ремонт като хората не са ни направили - ето го моста - кога го правиха ето го сега вече се е напукал и се смъква."

"Мърчаево е много хубаво село, имаме най-хубавия залез и гледка от тука."

"Селото е било към Перник през 50-те години."

"Автобусния транспорт е по-важен за туристите - събота и неделя автобусите са препълнени."

"Драгичево, че не е в тая община, не е проблем. С Кладница и Рударци винаги се разбираме, но тея от Драгичево се се цепят от нас."

Изводът, който се налага, е че Мърчаевци харесват идеята, но искат прозрачност и участие. Те наистина, чувстват, че ползите от това да са към София са по-малки от недостатъците.

_______________________________________

Някои от изразите може да не са напълно точни, но са възпроизведени по памет от репортера и смислово са така както са казани.

Запитаните лица остават анонимни, тъй като целта на репортажа не е била мненията да са персонализирани.