Oтец Илия и църквата Св.Георги

За чудесата на Свети Георги, за един млад свещеник и неговата презвитера заговориха миряните в Софийската епархия. Със силната си вяра отец Илия и завършилата богословие попадия Жоржета наркараха дори Дъновистите да се черкуват, се хвалят бабите в село Мърчаево, където до смъртта си е живял водачът на Бялото братство Беинса Дуно. Малко преди да издъхне в местна къща, Учителят посочил, че Доброто слиза от астралния свят именно през витошкото селце и се влива в България.

И според една стара легенда Св.Георги, когото православната църква почита на 6-ти май, пази София именно от склоновете на Мърчаево. "Храмът е на най-високото място в селото и наистина, като че ли Свети Георги пази входа на София отгоре, за да може всички гости на София и местните жители, които се прибират в града, да бъдат благословени и добре дошли", разказва отец Илия от църквата "Св.Георги" в селото.

Отец Илия е от една година в храма в Мърчаево. Той твърди, че всичко зависи от вярата на човека, който се моли, за да се случат наистина хубави неща. "Понякога чудесата се случват, когато се обърнем с искрена молитва именно за да получим и вяра. Не е задължително да бъдем абсолютно вярващи, някой път просто чудесата се случват, за да можем да повярваме", казва отецът. Отец Илия е открил училище по вероучение за децата и възнамерява да започне да събира и възрастните хора вечерно време в събота на курсове по религия.

източник:svetimesta.com

 

Категории: