Политика

Как политиката влияе на живота на селото и как селото вличе на политическия живот?

Кои са най-важните причини да изберете даден кандидат за кмет на селото - анкета

Настоящата анкета се провежда в няколко села, които се намират в Западна Витоша и на юг от Люлин планина. С нея се цели да се провери какви видими критерии имат избирателите при избор на селски кмет. Дадена е възможност всеки да избере 3 водещи причини и да ги подреди по важност. Могат да се добавят и допълнителни критерии.

7 атакуват кметския пост в Мърчаево

Седем кандидати са регистрирани от ЦИК за кметската надпревара в Мърчаево. Ето списъка с имената на партиите и коалициите, които издигат кандидатурите:

в. Телеграф: бизнесменът Роман Фердинандов от Мърчаево е основоположникът на идеята за обединение на четирите села

в-к Телеграф от 21 ноември 2014 г."Владая, Мърчаево, Кладница и Рударци са пред бунт, защото не могат да постигнат съгласие дали са „за" или „против" обединяването им в независима община.
Кметовете на селата са против. Някои от жителите обаче са на мнение, че обединението ще подобри условията за живот. „Немислимо е да се отделим от София, основните ни пари идват от там. Ние нямаме производство, няма как да съществуваме самостоятелно", каза пред „Телеграф" кметът на Владая Васко Стоянов.

Зараждане

Преди два месеца се заражда идеята за независима и самостоятелна община. Роман Фердинандов, жител на Мърчаево, отива при кметовете на другите три села и им предлага да направи инициативен комитет с идея да се обединят в една община. Наели адвокат, работещ за създаването й. Но тук се зараждат и проблемите. Мърчаево и

Във Владая се проведе общоселско събрание, което за пореден път каза НЕ на отцепването от София

Кметът на Владая заедно с други активисти на трибуната на събранието.Днес от 14 часа Владайци проведоха планираното си общоселско събрание. На него присъстваха и хора от Мърчаево. Над 200 човека изказаха твърдата си позиция за неотстъпчивост срещу идеята за сливане на четири села в отделна община.

Подробности от събитието можете да видите на сайта на Владая ТУК.

Реакции на Мърчаевци в интернет относно скандала за нова община

Ето кякви мнения изказаха няколко Мърчаевци в групата си във Facebook по повод на скандалните събития около идеята за отделяне на Мърчаево, заедно с Владая, Кладница и Рударци в самостоятелна община:

Снежанка Лашкова:

Категории:

Хората в Мърчаево харесват идеята за нова община, но не и начина

Гласът на НародаДнес направихме няколко разговора със случайни минувачи, хора по спирките и магазинтие в Мърчаево с въпрос какво мислят за новото начинание за отделяне на Мърчаево, Владая, Рударци и Кладница в самостоятелна община. Както се случи при подобната обиколка в Драгичево, много от хората нямаха представа, че такъв проект се случва и по-скоро те задаваха въпроси, за да си изяснят за какво става въпрос, отколкото обратното. Но попаднахме и на много хора, които знаеха за начинанието. Разговор с група жители прерасна в един вид събрание, от което те единодушно се съгласиха, че идеята е много добра, обаче начина на осъществяване не им харесва. Ето някои изрази, които са много красноречиви в мислите на Мърчаевци:

"Много е добра идеята, но не са добри хората, които са се заели

Петър Велков Георгиев кмет на Мърчаево

Кандидатът за кмет на ГЕРБ Петър Велков Георгиев е избран с убедителните 75% за кмет на Мърчаево. 

РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ДЕЙСТВИТЕЛНИТЕ ГЛАСОВЕ ПО КАНДИДАТСКИ ЛИСТИ (сумата на числата от разпределението по кандидатски листи от протоколите на СИК)

Категории:

Ще стане ли Югозападна Витоша водеща туристическа дестинация

Югозападните склонове на ВитошаЗадъблочен анализ по въпроса бе публикуван в сайта на село Рударци като поводът е наскоро въведения от Община Перник туристически данък. Известната леглова база тук дава възможност да се направи прогноза за постъпленията, които тя ще реализира от него от дейности развивани в района на Югозападна Витоша. Сравнение е направено с размера на туристическия данък определен от други общини и е заключено, че избрания от Община Перник не е сред най-справедливите, а и е с малък размер, недостатъчен да финансира изграждането и поддържането на туристическата инфрастурктура.

Главната цел на просторната публикация е общината да бъде

Subscribe to RSS - Политика