Канят на храмов празник в Кладнишкия манастир

Смята се, че манастирът е бил в състава на т. нар. Софийска Света гора. През Средновековието над светата обител се издигала крепост. Манастирът бил свързан с крепостта. През турското робство на няколко пъти е опустошаван, разграбван и запустял. Последното му възобновяване било през 1841 г. Тогава е изградена и малката еднокорабна църква със средства на боголюбивият родолюбец от село Мърчаево Спас Бурнов. Според преданието по-късно той бил посечен в нея от турците. Над входа има надпис: „Создася церква храм св.обител Святому Николаю в лето 1841, отца игумена Анания, устабаши Боне и Михалко". Върху оригиналната храмова икона намираща се над входа на храма има подпис на Самоковеца Коста Геров Антикаров, който по това време бил учител в близкото село Попово. Приема се за възможно иконите от иконостаса на Кладнишкия манастир да са дело на Никола Образописов, който правил иконостас на храм в Попово.

Ето и цялата статията от

http://iPernik.COM/

Любезна покана към енориашите и гостите на енория Кладница-Рударци отправят от Кладнишкия манастир „Свети Николай Мирликийски Чудотворец". Божествената света Литургия ще бъде в манастирския храм и ще започне в 9.00 часа на 6 декември 2009 г. (неделя).

 

Манастирът се намира на около километър над село Кладница по пътя за хижа „Селимица".

 

Смята се, че манастирът е бил в състава на т. нар. Софийска Света гора. През Средновековието над светата обител се издигала крепост. Манастирът бил свързан с крепостта. През турското робство на няколко пъти е опустошаван, разграбван и запустял.

 

Последното му възобновяване било през 1841 г. Тогава е изградена и малката еднокорабна църква със средства на боголюбивият родолюбец от с. Мърчаево Спас Бурнов. Според преданието по-късно той бил посечен в нея от турците. Над входа има надпис: „Создася церква храм св.обител Святому Николаю в лето 1841, отца игумена Анания, устабаши Боне и Михалко". Върху оригиналната храмова икона намираща се над входа на храма има подпис на Самоковеца Коста Геров Антикаров, който по това време бил учител в близкото село Попово. Приема се за възможно иконите от иконостаса на Кладнишкия манастир да са дело на Никола Образописов, който правил иконостас на храм в Попово.

 

В храма има и едно уникално изображение на св. Троица. Върху едно лице са изписани трите образа на Бог Отец, Бог Син и Светия Дух. Духовници казват, че другаде Светата Троица не е изписвана така и е извън църковните канони. Но щом Бог така е приел фреската, значи тя има своята стойност.

 

Подробности за светата обител, нейната история и богослужението могат да се научат от богатият на съдържание сайт www.sv-nikola.hit.bg, създаден от енорийския свещеник на село Кладница отец Илия Христов, който се грижи и за манастира.

Източник: iPernik.com