Владайци не искат да се возят заедно с Мърчаевци в един автобус

Жители на Владая създадоха специална група във Facebook против сливането на линиите 58 и 59. Групата се казва - Искам автобус 58 обратно във Владая!. Чрез нея те настояват да се върне тяхната си линия номер 58, която отдавна е известна като "Владайския рейс".

Сред аргументите им, въпреки очестяването на графика (увеличаването на броя на автобусите), е фактът че в посока София, когато автобусът стигне до Владая, той вече ще е напълнен с мърчаевци.

На 07 Ноември миналата година 30 жители на село Владая са връчили подписка на

своя кмет г-н Васко Стоянов. С нея се ииска автобусна линия номер 58 да бъде възстановена. Кметът е поел ангажимент да предостави молбата пред съответните институции и да поиска тяхното становище по въпроса. Това съобщават инициаторите на групата във Facebook.

Решението за промяната на автобусните линии е на Столичната компания за градски транспорт и Центъра за градска мобилност. Те разбира се са подчинени на Столичната голяма обкина. Владайци имат естествен свой защитник в лицето на кмета на район Витоша Любен Петров, който е местен жител на Владая.

Добре е да се напомни, че в исторически план линиите не са търпели промени от повече от 20 години, когато автобус 59 стигаше не само до Тулумска махала на село Мърчаево (при езерото), а до село Рударци. През 90-те години на миналия век навлязоха т.нар. Маршрутки, които коренно промениха обществения транспорт особено в извънградските райони, какъвто е нашия.

Промяната на маршрутите на линиите безспорно има и икономическа страна на въпроса, освен социалната такава. Дори във Facebook групата един от потребителите обяснява, че линията 59 е била частна, но частникът се е отказал от нея, понеже е икономически неизгодна.

Категории: